Hatékony víztisztítók webáruháza.

 

A víz, a víz szerepe életünkbenA víz bolygó

A víz a bolygónkon megtalálható leggyakoribb anyag, a földi élet elengedhetetlen része. A Föld felületének 71%-a víz, amelyből 2,5% édesvíz, a többi sós víz. Az édesvíz 98%-a felszín alatti vizekként lelhető fel, a sós vizek az óceánokban és tengerekben található.

 

A víz körforgása

Az emberi vízfogyasztás bekapcsolódik a víz körforgásába, amelynek „köszönhetően” a víz különféle szennyeződésekkel találkozik, amelyek egy részét feloldja és magával (magában) szállítja.

A Föld felszínének körülbelül 71%-át borító víz a Nap hatására párolog és a levegőben felhőkké alakul. A szél ezeket a felhőket a szárazföld felé fújja, ahol ha hegyekkel találkoznak, felemelkednek, kicsapódnak, majd eső, hó, jeges eső formájában a Földre hullnak vissza.

A víz a talajon átszivárogva éri el a felszín alatti vízgyűjtőket, a források, patakok, folyók segítségével elindul vissza a tengerekbe, óceánokba. A fogyasztókhoz a hálózati víz, vezeték rendszereken keresztül érkezik. Az ember által elhasznált víz nagy része is visszakerül a természetes körforgásába, mégpedig a szennyvízcsatornákon át.

A víz nagyon jó oldószer, útja során különböző szennyeződésekkel érintkezik, tulajdonságnak köszönhetően feloldja azokat, és tovább szállítja magával.

 

Hol és milyen szennyeződésekkel találkozik a víz?

Levegőben A csapadék a levegőből széndioxidot old ki, melynek hatására enyhén savas hatású lesz, és emiatt az oldóképessége fokozódik. Kapcsolatba lép továbbá a gyárkémények által kibocsátott füsttel, az autók által kibocsátott gázokkal, a szmoggal, porral, stb.

Felszínen és felszín alatt A csapadék a felszínt elérve, rengeteg koszt, homokot old le az épületekről, utakról, autókról.. A talajon átszivárogva, a víz próbál megszabadulni a szennyeződésektől miközben a kőzetrétegeken átszivárog. Eközben ásványi anyagokat old ki a kőzetrétegekből, elsősorban kalcium és magnézium ionokat, semlegesítve a széndioxid miatt enyhe savas hatását, de keménnyé teszik a vizet.

A víz a talajban haladva éri el a felszín alatti vízgyűjtőket, érhálózatokat. Útja folyamán különféle talaj közeli szennyeződésekkel találkozik, amelyek leginkább az emberi tevékenység során jöttek létre.

Ilyen szennyeződések a különböző növényvédő szerek, műtrágyák, gyomirtó szerek, rovarölő szerek és felelőtlenül kiöntött vegyszerek, amelyek a talajba szivárognak és érintkezésbe lépnek a talajvízzel, mely magával szállítja azokat. Nitrátos vagy nitrites lehet a víz, abban az esetben, amikor a talajba nagyon sok műtrágya és egyéb növényvédő szer szivárog be. A víz nem csak ezekkel a vegyszerekkel képes érintkezésbe lépni, hanem baktériumokat és vírusokat is képes szállítani.

A vízhálózatban A víz nemcsak a természetes körforgása alatt találkozik különböző szennyező anyagokkal, hanem akkor is, amikor a mi vízfogyasztásunk körforgásán megy keresztül. Természetesen a vízművek klórozással tisztítják a vizet, ennek ellenére fontos az otthoni víztisztítás is. A víz a vízműveket elhagyva a csőrendszereken keresztül magával szállíthat vízkőleválásokat, rozsda darabokat, lebegő anyagokat, ólom csövekből ólmot oldhat ki.

Az ivóvíz fogyasztásakor pedig nem hagyatkozhatunk fél megoldásokra, az egészségünk és annak megőrzése lehet a tét.