Hatékony víztisztítók webáruháza.

A víztisztítás folyamata, aktív szenes VS. ozmózis víztisztító

Víztisztítás házilag: ozmózis víztisztító vagy aktív szén? Mi a különbség és melyik a jobb? Az alábbiakban elolvashatja, hogy milyen otthoni, konyhai víztisztító készülékek léteznek, milyen víztisztítási eljárást alkalmaznak, valamint kiderül az is, hogy mikor melyiket érdemes választani, használni.

Aquaphor Modern ozmózis víztisztító

Víztisztítás aktív szénnel

Ozmózis víztisztítás aktív szénnel

Az aktív szenes víztisztítás egyszerű, elfogadott és széles körben alkalmazott formája a vízkezelésnek, előszeretettel használják ivóvíz-tisztítókban is. Alapos szűrést kizárólag a minőségi aktív szenet tartalmazó víztisztító készülékek adnak, amelyek gyakran már ezüsttel is impregnáltak annak érdekében, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el a szűrőben.

Sajnos a gyenge minőségű és csak aktív szenet használó készülékek jelentős kockázatot hordoznak elfertőződés tekintetében. Az ilyen egyszerűbb szűrők élettartama rövid (néhány hónap) és a vízminőség javulása sem garantált használatukkal. Olykor még ízérzetre sem javul a megtisztítandó csapvíz.

A minőségi aktív szenes víztisztító egyik jellemzője hogy az ezüst mellett további kiegészítő szűrőanyagot is használ, amely hosszabb távon, jó esetben végleg leköti a kiszűrt méreganyagokat. (Természetesen az ilyen fejlett szűrőbetétek élettartama is véges, jelentős előnye azonban, hogy a megkötött mérgek nem kerülnek vissza a betétből az ivóvízbe az élettartam lejártával, legfeljebb nem tisztítják tovább a csapvizet.)

A minőségi aktív szenes víztisztító nem granulátumokat (kisebb darabokat), hanem aktív szén port használ a ivóvíz-szűrésre, mivel a több és kisebb szemcseméret nagyobb felülettel, így nagyobb elnyelő képességgel bír, amely nagyobb hatékonyságot, jobb vízminőséget eredményez.

A csapvízben lévő ásványi anyag tartalom rendszerint alacsonyabb, mint az ásványvizek összes oldott anyag tartalma: csapvíz (220-350mg/liter), ásványvíz (500-4500 mg/liter). A csapvíz ásványi anyag tartalma tehát elegendő a szervezet számára szükséges ásványok pótlására, de nem túl magas, ezért nem terheli meg érrendszerünket, nem okoz lerakódásokat, fogyasztása hosszú távon is egészséges.

Aktív szén jellegű víztisztítással találkozhatunk:

  • víztisztító-vízszűrő kancsóknál
  • asztali vagy más néven csapra szerelhető vízszűrőknél
  • pult alá szerelhető víztisztító készülékeknél
Ozmózis víztisztító technológia Ozmózis szűrés

Napjaink legmodernebb víztisztítási eljárását a NASA fejlesztette ki a 60-as években. Az ozmózis víztisztító eljárást alkalmazzák a világűrben, ahol a szennyvizet kell megtisztítani. Szintén ezt a technológiát használják a háborús hadszíntereken is.

A fordított ozmózis víztisztító működése egy természetes folyamaton, az ozmózison alapul. Az ozmózis a folyadékokban fellépő spontán oldószer áramlási folyamat, ahol a folyadék egy félig-áteresztő membránon halad át az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat irányába.

Az ozmózis oka, hogy a két oldalon különböző koncentrációjúak az oldatok, ami nyomáskülönbséget eredményez. Az ozmózis víztisztítókban alkalmazott félig áteresztő membránon átjut az oldószert de nem jut át az oldott anyag. A hígulási folyamat addig tart, amíg ki nem egyenlítődik a nyomás a két oldal között.

A fordított ozmózisos víztisztítónál a nyomás felhasználásával az oldószert préselik át a membránon, így keletkezik a tisztított víz. A vízvezetékből beáramló vizet a membrán elválasztja tisztított vízre, és a szennyező anyagokat tartalmazó ún. hulladék vízre. (A hulladék víz akár az ötszöröse is lehet a tisztított víz mennyiségének. Ez az egyik ok, amiért az ozmózis víztisztító igen gazdaságtalan.)

A molekulaméretű szűrőként funkcionáló membránon csak a teljesen megtisztított, tiszta víz tud átjutni. A fordított ozmózis víztisztítóval nyert víz nem tartalmaz vegyi anyagot, baktériumokat, vírusokat, vegyszereket és gyógyszermaradványokat vagy hormonokat.

Akkor az ozmózis a tökéletes megoldás, nem?

Sajnos, az ozmózis víztisztító készülék használatával az ásványi anyagok is eltávoznak az ivóvízből, így az ilyen módon tisztított vizet nem javasolt fogyasztani önmagában. Az ozmózis eljárás "túl tiszta" munkát végez, ezért szokták "halott víznek” vagy desztillált víznek is nevezni. A túlságosan tiszta víz magas oldóképessége kimoshatja az emberi szervezetből a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ezért az így kapott vizet ásványi anyagokkal szokták visszapótolni (visszasózni), ami nem egy kifinomult eljárás, és sajnos nem is túl sikeres, mivel a visszapótlás után is elképesztően alacsony marad a víz ásványi anyag tartalma (rendszerint alig éri el az ivóvíz szabványt, az 50 mg/litert).

Tudni érdemes még, hogy az ozmózis víztisztító tisztítási folyamata egy lassú áramlási folyamat, ezért az ilyen víztisztító készülékek tartállyal vannak ellátva, amiben a tiszta víz tárolódik. Tartály nélkül akár perceket kellene várni egy pohár ivóvízre a folyamat lassúsága végett. (A tartály karbantartása/fertőtlenítése elég nehézkes, a baktériumok és vírusok kedvenc találkozó helye, ezért az ozmózis víz egészségügyi szempontból bizonytalan minőségű.)Ozmózis víztisztító Magyarországon

Víztisztítás itthon

A magyarországi, európai vízhelyzet valójában nem indokolja az ozmózis víztisztító készülékek alkalmazását. Ezért, ha készüléket választunk, tartsuk szem előtt a fent leírtakat és mérlegeljük, mennyire szükséges megtisztítani csapvizünket. Az alapos átgondolás segíthet a megfelelő víztisztító berendezés kiválasztásában.

Tekintse meg minőségi víztisztító termékeinket!